Voetbalfeitjes en weetjes

De voetbalsport wordt omgeven door allerlei weetjes en feitjes. Er zijn zelfs mensen die zich gespecialiseerd hebben in het oplepelen van informatie over voetbal. Zij hebben als het ware een voetbalencyclopedie in hun hersenen opgeslagen en maken er hun levenswerk van om constant nieuwe feitjes te leren. In voetbalgekke naties worden er zelfs quiz shows op de TV uitgezonden waarin mensen met elkaar de strijd aangaan en onderling bepalen wie er het meeste weet.

Wist u bijvoorbeeld dat het weinLionel Messiig scheelde of we hadden Lionel Messi wekelijks op de Nederlandse velden kunnen zien schitteren? In 2005 deed PSV verwoede pogingen om de Argentijn voor een seizoen te strikken maar het mislukte destijds. Dit tot grote teleurstelling van de fans en het bestuur van PSV. Lionel Messi had destijds problemen met een werkvergunning en kon daarom niet aan de bak bij FC Barcelona. De club zocht naar een oplossing en wilde de nog piepjonge middenvelder een jaartje stallen bij PSV zodat hij ervaring kon opdoen terwijl de Spaanse club zijn werkvergunning regelde. PSV leek een goede keuze om te rijpen aangezien de club Nationaal kampioen werd en de halve finales van de Champions League behaalde. Met Guus Hiddink aan het roer speelde het team gewoon erg goed. Uiteindelijk koos de technische staf van FC Barcelona voor een andere oplossing. Ze wilde het jonge wonderkind liever in Barcelona houden ondanks dat hij niet speelgerechtigd was. Nu de transfer naar PSV afgeketst was deed ook Ajax nog een poging, maar het mocht niet baten. Lionel Messi bleef in Spanje.

Een ander leuk weetje is dat het record voor de meeste eigen doelpunten op 149 doelpunten in een wedstrijd staat. Uit protest tegen een dubieuze beslissing van de scheidsrechter besloot Stade Olympique l’Emryne uit Madagaskar het eigen doel te bestoken. Dat lukte dan ook aardig!