Voetbal: Heeft Oranje het nog wel in de vingers?

Met het Nederlandse interlandvoetbal in een diepe crisis is het zaak om het huidige spelersmateriaal onder loep te nemen. Zeker, goed spelersmateriaal is cruciaal voor mondiaal voetbalsucces, maar wat is de rol van een hecht team en goede leiding?

Wat dat betreft mogen we best positief zijn. Vele Oranjeklanten spelen een grote rol bij hun club. Toch zijn er ook een aantal die de transitie naar de sterke buitenlandse competities niet hebben kunnen bolwerken. Hun positie bij Oranje komt zodoende onder druk. Speel je niet of nauwelijks bij je club dan is je positie in het Nederlands elftal eigenlijk ook niet meer te hanteren.

Neem het Griekse team in 2Greek team in 2004004. Zij werden Europees kampioen met een team dat niet echt uitblonk in individuele kwaliteit. Het merendeel speelde in obscure competities, of in Griekenland, ook niet echt een bolwerk van kwaliteitsvoetbal. Het team was echter sterk, men werkte hard voor elkaar en de ploeg werd gedragen door een aantal spelers die het team verkozen boven het eigen individu. Zou dat het geheime recept kunnen zijn voor Oranje?

In het hedendaagse voetbal worden de spelers gezien als echte supersterren en daar wordt wel eens kritiek op gegeven. Jonge spelers van nauwelijks achttien jaar oud krijgen een miljoenencontract onder neus geschoven waarna ze met een spiksplinternieuwe bolide het terrein af mogen rijden. Welke effect heeft zoiets op de mentaliteit van de spelers? Is dit wel een positief effect?

Voor elke Cruyff heb je ook een Van Hanegem nodig. Frivool, creatief voetbal met een oog voor het spel is een ding maar er moeten ook spelers zijn die bereid zijn zich in het zweet te werken en te zwoegen. Een team functioneert niet met slechts vedettes.

De vraag is dan ook of deze balans wel goed is bij Oranje. Te veel vedettes en te weinig echte stoempers?