Virgil van Dijk: Oranjes nieuwe leider in de verdediging?

Virgil van Dijk baart opzien in de Premier League. Hij speelt sterk en dwingend. Bovendien toont hij leiderschapskwaliteiten. In de competitie speelt Virgil bij Southampton, de club waar Ronald Koeman de lijnen uitzet. Waar het in de competitie allemaal op rolletjes gaat voor de verdediger, heeft hij bij Oranje nog niet volledig kunnen overtuigen. Vooral in de eerste helft tegen Frankrijk (oefenwedstrijd) oogde zijn spel fragiel.

Van Dijk schuurt een beeVirgil van Dijktje tegen de selectie aan op het moment, hij is verre van een vaste keus. Zijn transfer van Celtic naar Southampton heeft ‘m wel een sterkere kandidaat gemaakt. De competitie in Schotland wordt toch gezien als een soort fopcompetitie, zeker nu Glasgow Rangers het veld hebben moeten ruimen. Nu hij bij Southampton wekelijks op het veld staat heeft hij zich met meer nadruk in de kijker gespeeld bij bondscoach Danny Blind. De bondscoach krijgt nu de kans om Virgil aan het werk te zien tegen de absolute wereldtop en daar doet van Dijk zijn voordeel mee. Hij krijgt eindelijk de kans om zich het team binnen te wurmen.

Wat dat betreft heeft het feit dat Oranje het EK niet speelt Virgil van Dijk geen windeieren gelegd. De focus ligt nu nadrukkelijk op jong talent nu er tijd is om aan een nieuw team te bouwen, een team dat toekomstbestendig is en voor een groot deel uit jonge spelers bestaat. Virgil van Dijk is wat dat betreft pas 24.

Ondanks de bescheiden staat van dienst tot nu toe hing er destijds wel een prijskaartje van 16 miljoen euro aan de verdediger toen hij van Celtic overkwam. In Nederland kwam hij alleen uit voor FC Groningen. Dit duidt op de grote verwachtingen die men koestert met betrekking tot deze verdediger. Tot op heden maakt hij deze verwachtingen zeker waar, maar om echt door te breken in het internationale voetbal zal hij toch een vaste waarde zien te worden bij Oranje.