Nederland-IJsland: wat zijn de wijze lessen?

Als je als voetbalgrootmacht tot twee keer toe niet weet te winnen van IJsland dan weet je dat de rapen gaar zijn. De crisis bij Oranje kwam voor het eerst aan het licht nadat twee van de eerste drie wedstrijden werden verloren bij aanvang van de kwalificatiecampagne. Dat er problemen waren werd plotsklaps evident maar het was destijds nog niet duidelijk waar de pijnpunten lagen. Nu we iets verder zijn kunnen we de balans opmaken en probereNetherlands Icelandn te ontwaren waar het fout ging.

Ten eerste leunt het Nederlands elftal nog steeds enorm op Robben. Dat is gevaarlijk want hij is de 30 reeds gepasseerd en is ook nog eens vaak geblesseerd. Robben vervangen is makkelijker gezegd dan gedaan, hij hoort bij de mondiale wereldtop en zijn vermogen om een verdediging met een aantal onnavolgbare bewegingen is praktisch niet te evenaren.

De problematiek openbaart zich niet alleen op de flanken. We moeten ook concluderen dat de achterhoede die zo veel indruk maakte tijdens het WK geen schim meer is van zichzelf. Waar Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij destijds de rijen gesloten hielden werd het tijdens de wedstrijden tegen IJsland duidelijk dat je geen Christiano Ronaldo hoeft te heten om de gaten in de Nederlandse defensie te kunnen vinden.

Scorend vermogen is ook beperkt aanwezig in het team. Oranje bevindt zich mede in een crisis omdat er tot op heden niemand is opgestaan die de doelpunten voor z’n rekening zal nemen. Robin van Persie oogde ronduit sleets toen hij nog voor Oranje speelde. Huntelaar heeft eigenlijk nooit kunnen overtuigen en Memphis Depay heeft een vormcrisis te pakken waar hij wellicht nooit meer uitkomt. Gelukkig heeft Vincent Janssen zich nu gemeld maar het is zeer de vraag of hij de talisman is. Bij AZ uitblinken en een goede beurt tijdens een oefenwedstrijd is alleszins een garantie voor goed spel en veel doelpunten in de toekomst.