Nederland, een natie verzot op voetbal

Voetbal is alles in Nederland. Het is niet alleen de nummer 1 sport als je naar participatie kijkt, maar ook de nationale passie in de vorm van het nationale team. Oranje is onze trots in goede tijden en helaas ook ons zorgenkindje als het een tijdje wat minder gaat. De nationale competitie, de Eredivisie, trekt wekelijks honderdduizenden bezoekers naar de stadions en de fans staan bekend om hun fanatisme omtrent hun team. Het is eigenlijk nooit anders geweest, vanaf rond 1900 groeiden de voetbalclubs als kool en voetbal werd de dominerende sport. Het ligt ook niet in de lijn der verwachtingen dat daar verandering in gaat komen.

De Nederlandse voetbalbond KNVB telt maar liefst 1 miljoen leden en Nederland telt bijna 2800 voetbalverenigingen. Er wordt ook binnen gevoetbald. Ook deze voetballers zijn talrijk en spelen in teamverband bij ongThe Dutch football associationeveer 1000 clubs. Uiteindelijk worden er wekelijks ruim 30000 wedstrijden gespeeld op de Nederlandse velden.

Naast de 1 miljoen KNVB-leden die daadwerkelijk de sport beoefenen, telt de sport ook vele aanhangers en familieleden die zijdelings betrokken zijn bij de sport. Op de vele clubs in het land bruist het en een behoorlijk deel van het familieleven wordt op de club doorgebracht. Deze grote aantallen voetballiefhebbers betekent dat voetbal een onderdeel van de Nederlandse cultuur is geworden, de sport is als het ware verweven met de maatschappij.

Voetbal is mede zo populair geworden omdat het een bijzonder toegankelijke sport is. De benodigdheden qua materiaal zijn bescheiden vergeleken met andere sporten zoals golf. Verder is het een teamsport wat een positieve invloed heeft op de contributie en ledenafdracht is uiteindelijk minimaal. Het is een goedkope sport om te beoefenen en daar komt ook nog eens bij dat de clubs talrijk zijn. Er is praktisch geen dorp of stad in Nederland die geen eigen voetbalclub heeft.