Nederland-Duitsland. Altijd een beladen duel

Van het affiche Nederland-Duitsland gaat bij menigeen het hart sneller kloppen. Dit zijn altijd beladen duels, zelfs als het een vriendschappelijke pot betreft. De rivaliteit is groot en dat is eigenlijk altijd zo geweest. Zelfs de Tweede Wereldoorlog speelt nog een rol, ook al is het zo lang geleden. De Nederlanders zien Duitsland toch als een soort grote broer. Een broer die misschien toch net iets beter kan voetballen en juist daarom verslagen moet worden. Voor het kleine Nederland smaakt niets zoeter dan een overwinning op de oosterburen.

Helaas gebeurt het niet zo vaak, meestal trekt Oranje aan het kortste eind. Uiteindelijk zijn de Duitsers praktisch onverslaanbaar omdat ze een ijzersterke teammentaliteit combineren met hoogwaardig tactiek en een surplus aan individuele kwaliteiten. Uiteindelijk is Duitsland een veel groter land met veel meer potentiƫle internationals. De Duitsers beginnen toernooien met slechts 1 doel in hun achterhoofd, de uiteindelijke winst.

The Netherlands GermanyDe laatste keer dat Nederland van de Duitsers won was al weer in 2002 en het betrof hier slechts een oefeninterland. Uiteindelijk werd het 3-1. Een aardige uitslag. Sindsdien is er verloren en vooral vaak gelijkgespeeld.

Vooral in 1974 deed het verlies pijn, het was immers de WK finale. Nederland was de overgrote favoriet voor de neutrale toeschouwer, uiteindelijk speelde Duitsland het spelletje slimmer en vooral de Duitser Sepp Maier hield achterin huis tegen Cruyff en Van Hanegem. Oranje ging met 2-1 onderuit.

Sportieve revanche vond plaats in 1988. Eindelijk werden de Duitsers verslagen. Het was knokvoetbal die dag en met een vleugje geluk werd de einduitslag op 2-1 bepaald. Vraag aan een willekeurige Hollander welke wedstrijd hem of haar het meest bijstaat en deze wedstrijd komt 9 van de 10 keer uit de bus. Oranje stoomde door en rolde Rusland op in de finale en mocht zich eindelijk Europees kampioen noemen.