Kan Oranje de uitdaging aan?

De periode die Oranje nu doormaakt is vervelend. Er wordt een EK gemist, er is weinig duidelijkheid over wie er zich Oranjespeler mag rekenen en wie niet en dat maakt onzeker. Bovendien vallen de resultaten tegen. Er werd nog wel gewonnen van Engeland, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er enigszins gemazzeld werd. Feit is, er zal tijd nodig zijn om het volledige traject te leggen en een nieuw, winnend team te kunnen presenteren. Het WK in Rusland in 2018 lijkt nog ver weg met een uitdagende kwalificatiereeks tegen gerenommeerde teams nog in het verschiet.

De critici van het NedeDutch soccerrlandse voetbal vragen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Een team dat derde wordt op een WK zou geen vernieuwing nodig moeten hebben. Dat succes zou juist moeten worden gebruikt om op verder te borduren, meent men.

Er worden ook vraagtekens gezet bij de mentaliteit van de Nederlandse voetballers. Wil men eigenlijk wel strijden voor de winst? Is men niet teveel bezig met de randzaken om het voetbal, de roem, het geld, de auto’s? Wordt het clubvoetbal gezien als prioriteit?

Memphis Depay is wat dat betreft een voorbeeld van hoe het niet moet. Hij werd niet voor niets al eens buiten het team gelaten en de kritiek van Blind was niet mals. Hij speelde volgens de bondscoach puur voor zijn eigen ego en liet het team in de steek. Bovendien liet de werklust van de jonge speler te wensen over. Het zegt veel over de mentaliteit bij Oranje. Er is eventjes geen plek voor vedettes, iedereen moet keihard werken voor z’n plek in het team.

Ook word het typisch Nederlandse speelsysteem bekritiseerd. Spelen binnen een systeem is op zich een juiste tactiek maar men is bevreesd dat de rigide systemen geïntroduceerd door Louis van Gaal wellicht de creativiteit van de spelers ondermijnt. Waar is de flair gebleven?