Het nieuwe Oranje vormt zich

Het Nederlandse team maakt een transitieperiode door. Uiteindelijk moet er een nieuw team komen waarin de gemiddelde leeftijd aanzienlijk lager ligt dan voorheen. Een team voor de toekomst dat draait op basis van een aantal leidende spelers, een stevige fundering. Groot probleem daarin is het feit dat er zich in het verleden weinig nieuwe topspelers hebben aangediend die het stokje kunnen overnemen van de oude. Er is geen tussencategorie meer. Spelers komen of pas net kijken of ze staan op het punt om met pensioen te gaan.

De EK kwalificatiereeks tegen IJsland, Turkije en Tsjechiƫ fungeerde als een echt alarmsignaal. Het roer moest om na deze voor Nederland desastreuze campagne waarin er niet eens van voetbaldwerg IJsland kon worden gewonnen.

Vooral voorin baart de huidige situatie kopzorgen. Op het moment dat het WK in Rusland wordt gespeeld zijn Arjan Robben, Wesley SneijderWesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar respectievelijk 34, 34 en 35. Hoewel het effectieve en ervaren spelers zijn, valt er met deze voorhoede geen toekomstbestendig team te bouwen. Ze moeten vervangen worden, maar door wie?

De laatste jaren was er wel perspectief op verjonging maar van de groep jonge voetballers die werden getipt om vaste waarden te worden bleef alleen Daley Blind over. Spelers zoals Memphis Depay en Royston Drenthe vallen nu door de mand en de zoektocht naar nieuw aanvalstalent gaat daarom onverminderd door.

Er klinkt ook kritiek op het getoonde spel en de kritiek wordt niet door de minste geuit. Johan Cruyff irriteerde zich aan het constant breed afleggen van de bal en complete gebrek aan diepgang. Dit was indirect een aanval op het Nederlandse voetbal in het algemeen. Een speelwijze die sterk is gevormd door Louis van Gaal. Men is van mening dat het Nederlandse team af moet zien van het spelen van functioneel (maar saai) voetbal en meer flair aan de dag moet leggen.

Het Nederlandse voetbalpubliek is het hier duidelijk mee eens. Het land hunkert naar een Oranje dat attractief en aanvallend speelt. De resultaten komen dan vanzelf, tenminste dat wordt geopperd.