Het Nederlandse voetbal: nu ingrijpen is noodzakelijk

Waar het precies fout is gegaan weet eigenlijk niemand. Feit is dat er na het prima WK 2014 er zich een geleidelijke daling in prestaties heeft ingezet waar Oranje tot op heden niet is uitgekomen. Het team stapelde lange tijd teleurstelling op teleurstelling en kon de neerwaartse spiraal niet doorbreken. Het team kreeg het lek maar niet boven.

Aan die neerwaartse spiraal is nu hopelijk een einde gekomen. Eindelijk werd er weer eens gewonnen want de Engelsen werden geklopt in een vriendschappelijk oefenwedstrijd. Dat er toch enige fortuin aan deze winst te pas kwam moeten we wellicht een beetje naar de achtergrond drukken. Toch is het zeer de vraag of dit herstel duurzaam is. Oranje oogt vooralsnog niet erg stabiel en het team heeft duidelijk niet de beschikking over een vaste kern spelers die de ploeg kunnen dragen. Vooralsnog is het hopen op individuele oplevingen van spelers die hun kans willen grijpen nu er nVincent Janssenaarstig wordt geroteerd in de selectie. Een voorbeeld hiervan is Vincent Janssen die niet alleen een assist afleverde tegen Engeland maar ook brutaal de bal opeiste toen er een overtreding op hem werd gemaakt in het strafschopgebied. Hij kwam zodoende ook op het scoreformulier en zette een grote stap richting een basispositie. We zagen een glimp van de branie en gretigheid die we zo naarstig hebben gemist de laatste tijd.

Zoals gezegd maskeert de winst op Engeland niet de grote problematiek waarmee Oranje momenteel zit opgescheept. In balbezit speelt de ploeg meestal uitstekend, uitgekiend en gecontroleerd, maar wordt er niet teveel gehamerd op het in de ploeg houden van de bal? Wat voor zin heeft balbezit als het slechts plaatsvindt op de eigen helft?

Zonder balbezit is de kwetsbaarheid van het team evident. Scoren tegen Nederland wordt niet langer gezien als praktisch onmogelijk.

Het is zaak dat er zich bij Oranje een nieuwe garde meldt die het team bij de hand neemt. Verder moet de focus verlegd worden van controle naar creativiteit. Dat gecombineerd met een niet te vermurwen wil om te winnen is voor Oranje de sleutel tot succes.