Het Nederlandse elftal, Oranje

Het Nederlandse voetbalteam kent een rijke historie. Al in 1905 werd de eerste interland gespeeld. Tijdens de uitwedstrijd tegen België werd met klinkende cijfers gewonnen, 1- 4. Het duurde tot 1908 totdat er aan een officieel toernooi werd meegedaan. Zweden werd verslagen en een bronzen plak werd verdiend met de derde plek tijdens de Olympische Spelen in Londen, Verenigd Koninkrijk. Hierna speelde Oranje vaker mee bij de grote internationale toernooien. Gewonnen werd er trouwens zelden, alleen in 1988 was het raak. Het Europese kampioenschap werd gewonnen in een zinderende finale tegen Rusland. Het winnende doelpunt van Marco van Basten staat bij vele Nederlanders op het netvlies gebrand.

1974 is bij uitstek een jaar waarin OranBrazil Soccer World Cup Previewje uitstekend presteerde. In de aanloop van het WK dat in West-Duitsland werd gehouden speelde het team reeds uitstekend. Vooral de grote architect Johan Cruijff werd gezien als de aanjager van het succes met zijn revolutionaire visie op het voetbal, genaamd ‘totaalvoetbal’. Deze nieuwe voetbalstijl had hij samen met Rinus Michels ontwikkeld in de jaren daarvoor. Rinus Michels was de coach tijdens het WK 1974. Gewonnen werd er niet, Duitsland was uiteindelijk te sterk in de finale maar Oranje baarde dat jaar wel opzien met het verfijnde positiespel, uitgevoerd door technisch en tactisch sterke spelers.

Het duurde uiteindelijk tot 2010 voordat er weer een aansprekend resultaat werd behaald door de mannen in Oranje. Tijdens het WK in Zuid-Afrika werd vlotjes afgerekend met 6 opeenvolgende tegenstanders totdat Oranje ineens in de finale tegen Spanje stond. Hoewel Oranje niet al te veel in de melk te brokkelen had gedurende de wedstrijd sleepte het team met pijn en moeite een gelijkspel uit het vuur. Helaas scoorde Spanje in de verlenging de beslissende treffer waarbij moet worden opgemerkt dat Arjan Robben in de reguliere speeltijd 1 op 1 stond met de Spaanse keeper maar helaas faalde.

Ook in 2014 werd een goed resultaat behaald onder Louis van Gaal. Uiteindelijk werd de derde plek behaald. Oranje kwalificeerde zich helaas niet voor het EK in 2016.