Feyenoord: is het tobben voorgoed voorbij?

Bij Feyenoord is het nooit saai. Garanties op goed spel en goede klasseringen zijn er eigenlijk nooit, maar daar krijg je wel een heleboel spanning en sensatie voor terug. Heel veel passie, maar jammer genoeg ook altijd een vleugje controverse. De club kenmerkt zich door een kolkend stadion bevolkt met de grootste groep gepassioneerde supporters in Nederland, het Legioen. Niet alleen fanatiek in het stadion, ook met betrekking tot het beleid roeren ze zich en dat levert soms vervelende situaties op, zoals in September 2011 toen het bestuur werd bedreigd en hun kantoren in het Maasgebouw werden bestormd door een horde boze fans.

Toch lijkt er zich een kentering af te tekenen. Feyenoord presteert de laatste jaren zeker niet sleFeyenoordcht. Van aansluiting bij Ajax en PSV is er vooralsnog geen sprake, maar de club volgt op relatief korte afstand en kan in ieder geval de subtop op afstand houden.

Belangrijker wellicht is het feit dat Feyenoord eindelijk financieel stabiel lijkt. Door de jaren heen werd de club geplaagd door allerlei financiƫle problematiek, zeker in de periode dat Jorien van de Herik aan het roer stond. Maar er werd ingegrepen en van Herik werd aan de kant geschoven. Eigen initiatief van de fans zorgde voor de broodnodige kapitale injecties en de club hield uiteindelijk het hoofd boven water.

In 2011 bepaalde de KNVB dat de club eindelijk financieel gezond was en kon de weg naar sportief succes worden hervat, dit keer op basis van een gezonde financiƫle situatie.

Dit seizoen is er een van uitersten. Het team presteerde eigenlijk uitstekend totdat er ineens 7 keer op rij verloren werd. Coach Giovanni van Bronckhorst was een zenuwinzinking nabij en versterking werd ingeroepen in de vorm van Dick Advocaat die nu assisteert waar nodig. Sindsdien wordt er weer gewonnen en de club stevent af op Europees voetbal. Absolute uitblinker is Dirk Kuyt. De routinier is al in de jaren 30 maar presteert nog uitstekend en scoort opvallend vaak.