Eindelijk wordt er gewonnen: Kazachstan-Nederland

Dat het Nederlands elftal diep was gezonken bleek uit de reacties na de met 1-2 gewonnen partij tegen en in Kazachstan op 10 oktober. Opluchting maakte zich meester van de ploeg terwijl een paar jaar terug een wedstrijd tegen een voetbaldwerg als Kazachstan vooraf al zou worden opgeschreven als een overwinning. Na verlies tegen IJsland, Tsjechiƫ en Turkije was het vertrouwen naar een dieptepunt gedaald en de winst tegen Kazachstan had maar daarom een beperkt helend effect.

Danny Blind had blijkbaar geleerd van zijnDanny Blind fouten en hield de opstelling simpel. Spelers speelden op de voor hun vertrouwde posities, juist die plekken waar ze bij hun club ook spelen. Het had effect. Oranje speelde zeker niet onaardig en pakte de winst.

Het middenveld stond voor de verandering als een huis en Daley Blind en Memphis Depay werkten goed samen, iets waar Louis van Gaal in Manchester alleen van kon dromen. Debutant El Ghazi was lekker bedrijvig en zorgde voor gevaar. Hij had zelfs een aandeel in de 1-0. Virgil van Dijk was lekker op dreef en deed het uitstekend in de verdediging, jammer alleen dat het slotstuk zo slordig was. Toch een domper op een alleszins geslaagde avond.

Toch was er wederom controverse, indicatief voor het feit dat niet alles bij Oranje koek en ei was. Er werd gespeculeerd op een confrontatie op het trainingsveld tussen Memphis en Van Persie. Blind bagatelliseerde het stoeipartijtje en meldde dat zulke onenigheid wel vaker voorkomt tijdens trainingen.

De bondscoach van Oranje kreeg ook kritiek te verduren, dit keer uit onverwachte hoek. PSV trainer Philip Cocu uitte zijn ongenoegen over het feit dat er weinig contact was tussen de twee terwijl er ogenschijnlijk wel een lijntje bestond tussen Ajax coach Frank de Boer en de bondscoach over het eventueel leveren van spelers. Blind reageerde door te melden dat hij geen enkel nut zag in het bellen naar Cocu aangezien alleen Bruma uit het PSV kamp komt en hij deze speler onderhand goed kent.

Het was desondanks een goede avond voor Oranje.