Een nieuw jaar en nieuwe kansen voor het Nederlandse elftal

De gefaalde EK-kwalificatie heeft het team pijn gedaan maar biedt ook perspectief voor de toekomst. Eventjes gelden de resultaten wat minder en is er tijd om het team opnieuw op te bouwen en een verjonging te laten plaatsvinden. Bovendien is er nu de tijd en rust om een breed scala aan spelers te laten opdraven om te kijken of er nieuwe aanwinsten tussen zitten. Iedereen krijgt een kans van de bondscoach. Dit houdt wel in dat het echte smeden van een collectief alsnog niet prioriteit krijgt. Allereerst is het zaak om de juiste groep te vormen en dan gaat het niet alleen om de kwaliteiten qua voetbal, ook de juiste mentaliteit moet worden meegebracht. Oranje heeft in het verleden te veel geleund op spelers die wellicht teveel voor eigen eer streden. Er moet nu een hechte groep opstaan waarbij iedereen in dienst van elkaar speelt.

Op deze manier wordt Oranje een team met jonge, gretige spelers die de toekomst hebben. Dat mOrange teamoet ook wel, want in de komende jaren zullen er spelers afvallen omdat ze een leeftijd bereiken waarop professioneel voetballen wellicht niet meer aan de orde is. Zowel Arjan Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie zijn de dertig reeds gepasseerd en hebben niet meer het eeuwige voetballeven. Daarbij moet worden opgemerkt dat Arjan Robben, mits fit, nog steeds een enorm belangrijke toevoeging aan het team is, sterker nog, meestal is hij de beste speler op het veld en een enorme plaag voor de verdediging.

Dit jaar zal in ieder geval een transitiejaar worden en dat vergoed enigszins het leed dat het gemiste EK veroorzaakt. Het blijft interessant om te zien welke spelers hun kans grijpen. Wordt deze transitie juist ingevuld dat kan het team zich gaan opmaken voor vele succesvolle jaren. Hopelijk komt het WK in Rusland niet te snel.