De interland tegen Turkije: het dieptepunt in een desastreus verlopen campagne

Het elftal draaide al niet goed, maar tegen Turkije werd pas goed duidelijk hoe kwetsbaar Oranje werkelijk was tegen fanatieke en fel spelende ploegen. Het werd een zwarte avond in Konya, Turkije. Al na 7 minuten stond de 1-0 op het bord en uiteindelijk moest Oranje 3 doelpunten incasseren zonder zelf Orange against turkeyte scoren.

Het bleek uiteindelijk de opmaat naar een volledig gefaalde campagne. Oranje verloor het initiatief op plaatsing en werd afhankelijk van de anderen in de poule. Het werd pijnlijk duidelijk dat Oranje wel eens afwezig zou kunnen zijn op het EK in 2016. Het lot van Oranje had men niet meer in eigen handen.

Het begin van de wedstrijd was nog redelijk. Robin van Persie mocht zijn opwachting maken in de basis en fungeerde als aanvallende middenvelder. Het zorgde direct voor gevaar. Hij zette een aanval op met Luciano Narsingh maar een afmaker werd niet gevonden.

Bij de eerste treffer van de Turken gingen zowel Stefan de Vrij en Jeffrey Bruma niet vrijuit. Eerstgenoemde verloor een cruciaal duel en Bruma zat te slapen waardoor Oguzhan Ozyakup vrij op doelman Cillessen mocht afstevenen. De Turk rondde het prachtig af met een stift.

Volgens ons was Bruma onder de invloed van de nieuwe Spin Palace app, die blijkbaar enorm verslavend is. Maar of hij hier tijdens de volgende kwalificatie mee weg zal komen, valt hard te betwijfelen. De bondscoach zou er in ieder geval niet mee kunnen lachen, en zal hoogstwaarschijnlijk corrigerende maatregelen treffen.

Toch speelde Oranje zeker niet slecht. Vooral Memphis speelde een puike partij en kon met zijn aanvallende impulsen gevaar stichten. De eigenlijke reden voor het verlies waren de blunders die tegen Tsjechiƫ en beide duels met IJsland ook al te bemerken waren. Niet alleen Stefan de Vrij en Jeffrey Bruma faalden, ook Daley Blind beging een lelijke misser waarna de Turk Turan de bal langs Jasper Cillessen schoof. Ook Cillessen ging bij deze treffer niet vrijuit, de inzet was zeker houdbaar.

Uiteindelijk was de wedstrijd exemplarisch voor de vorm waarin Oranje zich destijds verkeerde. Beschikken over de betere voetballers maar spelend zonder zelfvertrouwen. Het team kreeg de deksel op de neus en een crisis openbaarde zich in het Oranje kamp.