De geschiedenis van het WK voor landenteams

Het is voor elke voetballer het hoogst haalbare, het uitverkozen worden tot Nationale speler en een felbegeerde plek in het landenteam verkrijgen. Zit je eenmaal in het team dan is het zaak om een WK te spelen. Op dat moment is een succesvolle voetbalcarrière pas echt bekroond. Het WK wordt eens per 4 jaar gespeeld en is met stip het allergrootste en allerbelangrijkste toernooi ter wereld. Sterker nog, het is samen met de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld. Meedoen voor je land wordt in de voetbalwereld gezien als de grootste eer.

Het WK heeft een rijke historie. Het eerste WK vond plaats in Uruguay in 1930. Er deden slechts een hThe World Cupandjevol teams mee omdat de reiskosten te hoog waren. In die tijd werd er nog veel gereisd met de boot en ook de reisduur naar Uruguay was voor vele Europese teams reden om af te zeggen. Gastland Uruguay kwam blijkbaar het meest uitgerust aan de start en won het toernooi. Uiteindelijk deden er 13 landen mee, waarvan vier uit Europa: België, Roemenië, Joegoslavië en Frankrijk.

In 1938 vond het laatste WK plaats voordat er een grote pauze werd ingelast doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Pas in 1950 werd het WK hervat. Uruguay won wederom door in de finale het gastland Brazilië te verschalken. Sindsdien zijn er geen onderbrekingen meer geweest en werd het toernooi elke 4 jaar afgewerkt. Brazilië presteerde het beste en het land heeft maar liefst 5 keer gewonnen.

Deelnemen aan het WK is alleszins een uitgemaakte zaak. Er zijn tegenwoordig slechts 32 plaatsen te vergeven waarvan er een naar het gastland gaat. De kwalificatierondes moeten eerst worden afgerond voordat deelname veilig is gesteld. Het gaat ook vaak mis. Nederland speelt niet mee met het aankomende EK omdat het team dermate teleurstellend presteerde tijdens de kwalificatieronden dat de eindronde niet werd gehaald.