De fans: Een zee van Oranje op de tribunes

Het Nederlands elftal kan sinds jaar en dag rekenen op een zeer grote schare fanatieke Oranjefans die de tribunes bevolken als er weer eens een wedstrijd op het programma staat, of deze nou in Nederland plaatsvind of elders in de wereld. Meereizen met een team kost natuurlijk een flinke duit maar veel Oranjefans hebben het er voor over en werken zich in het dagelijkse leven een slag in de rondte om deze trips te kunnen bekostigen.

Dat het team in Oranje speelt heeft een reden. Het koninklijk huis van Nederland is natuurlijk van “Oranje-Nassau”, dus de kleur van het shirt was snel bepaald. Omdat de Oranje fans meestal in grote getale komen opdraven voor deze wedstrijden kleuren de stadions meestal al snel oranje.

De Oranje fans blinkenOrange fans ook uit in sportiviteit, er bevinden zich zelden hooligans in de groep en excessen vinden eigenlijk nooit plaats. De sfeer is meestal opperbest en om die reden worden Oranjefans meestal met open armen ontvangen in het buitenland. Er wordt echt een feestje gevierd waarbij de tegenstanders worden betrokken in het feestgedruis.

We moeten eerlijk zijn, de Oranjefans hebben weinig kunnen genieten van hun team de laatste jaren en er volgde vaak teleurstelling op teleurstelling. De gewonnen oefenwedstrijd tegen Engeland was dat betreft een echte opsteker. Eindelijk werd er weer eens gewonnen en de fans werden eindelijk weer eens getrakteerd op goed spel. Dit was sinds de goede resultaten in 2010 en 2014 eigenlijk niet meer waargenomen en geeft vertrouwen voor de toekomst.

Wat opvalt is dat de populariteit van het Nederlands elftal eigenlijk niet zo veel heeft ingeboet, ondanks de matige resultaten. De grote groepen uitgedoste fans blijven hun team achterna reizen. Het geeft aan dat de liefde echt in hart en nieren zit. Een echte Oranje fan blijft het team steunen, in voor- en tegenspoed, zolang er maar gepassioneerd gespeeld wordt.